ALEXANDRIT SZŐRTELENÍTŐ LÉZER MOVEO TECHNOLÓGIÁVAL

2020-09-23
ALEXANDRIT SZŐRTELENÍTŐ LÉZER MOVEO TECHNOLÓGIÁVAL

Mi lehet az Alexandrit lézer töretlen sikerének a titka? Blogbejegyzésünkben megpróbáljuk megválaszolni a kérdést!

Az Alexandrit lézer 755nm-es hullámhossza ideális a szőrtelenítés szempontjából. Az Alexandrit  lézer fényének behatolási mélysége tökéletesen elegendő ahhoz, hogy elérje a szőrtüszőket, s hatásosan elpusztítsa a szőrszálat termelő mátrixsejteket. A melanin elnyelődési görbéje az Alexandrit lézer 755nm-es hullámhosszán magasan fut, ami azt jelenti, hogy az elnyelődés optimális.

Mi a helyzet a szőke és ősz szőrszálak eltüntetésével?

A tudomány mai állása szerint egyik lézer sem képes a pigmentmentes (ősz), vagy nagyon világos (szőke) szőrszálak hatásos szőrtelenítésére, mert a szőrszálat termelő mátrixsejtek felmelegítéséhez és elpusztításához melaninra (a szőrszálak festékanyagára) szükség van. A nagyobb hullámhosszúságú lézerek (810nm-es dióda, 1064nm-es Nd:YAG) fényének melaninban való elnyelődése gyengébb, hiszen a melanin abszorpciós görbéje e lézerek hullámhosszánál lefelé tart. Ez azt jelenti, hogy az Alexandrit lézer szokásos beállításaihoz képest (18-24 J/cm2, átlagosan 21) a diódalézer (22-28, átlagosan 25 J/cm2) és a Nd:YAG lézer (40-50, átlagosan 48 J/cm2) esetében magasabb energiasűrűséget kell használni. 

A magasabb energia használata fájdalomérzettel jár együtt?

A magasabb energia nagyobb szétterjedő hőt és jelentősebb fájdalmat is eredményezhet. A nagyobb energia használata tehát nem jelent jobb szőrtelenítő tulajdonságokat, mert az csak a melaninban való gyengébb elnyelődési képességet ellensúlyozza (a kisebb fényelnyelő-képesség miatt ugyanazt a hőmérséklet emelkedést csak nagyobb energiával lehet elérni).  Az Alexandrit lézernél nagyobb hullámhosszúságú lézerek (810nm-es dióda, 1064nm-es Nd:YAG) nagyobb behatolási mélysége miatt a kezelés fájdalmasabb lehet, hiszen jobban eléri a fájdalomérző idegvégződéseket is.

Mi az a MOVEO technológia?

Az Alexandrit lézer szpotról szpotra történő klasszikus alkalmazási módja a világosabb bőrtípusok szőrtelenítésére tökéletes módszer. A kezelőfej mozgatásával történő, ún, moving szőrtelenítő technika, amit a DEKA lézereknél MOVEO-nak nevezünk, már biztonságosan használható akár a legsötétebb (Fitzpatrick IV-VI.) bőrtípusokra, szoláriumozott vagy napbarnított bőrre is, hiszen az Alexandrit lézer fénye kisebb energiasűrűséggel, de nagy villanásszámmal éri a bőrt, s nem okoz túlzott felmelegedést a felszínen, csak a szőrtüszőkben. A MOVEO kezelőfej kialakítása garantálja, hogy a fény gyakorlatilag visszaverődés (reflexió) nélkül jut a bőr mélyére, minimalizálva az energiaveszteséget és a bőr diffúz felmelegedését. Ennek ékes bizonyítéka Fiona May hosszútávfutó világbajnok, akit sötét bőrtípusa ellenére sikeresen szőrtelenítettek a MOVEO rendszerű Motus AX készülékkel, ezért került be a lézerkészülék katalógusába: „Nagyon meg vagyok elégedve a MOVEO technológia hatásával, biztonságával és gyorsaságával. Most már végleg félretehetem a félelmeimet azzal kapcsolatban, amit az Alexandrit lézer sötét bőrön okozott esetleges problémáiról hallottam korábban. Fiona May”

A fentiek miatt a MOVEO rendszerű szőrtelenítés Alexandrit lézerrel teljesen fájdalommentes. A fájdalommentesség és a napbarnított, vagy szoláriumozott bőr biztonságos kezelési lehetősége okán az új, MOVEO rendszerű Alexandrit lézer komfortja és hatásossága kiemelkedő, így a 755nm-es hullámhossz már nemcsak a világos bőrtípusok esetén tekinthető a szőrtelenítés GOLD STANDARD-jának.

Mi a különbség a valódi Alexandrit lézer és az ALEX között?

Ne tévesszen meg senkit, hogy az Alexandrit lézer 755nm-es hullámhosszát más technológiával is megpróbálják előállítani (pld. dióda lézer, IPL stb.). Ezek egy része a fényhullámhosszt teljesíti ugyan, de általában nem képesek ugyanazt a karakterisztikát biztosítani, ami a valódi Alexandrit lézert kiválóságának záloga. A hasonlóságot sok esetben az Alexandrit lézerre utaló betűszavakkal jelölik (ALX, ALEX stb.) - ilyenkor érdemes tájékozódni, hogy valódi Alexandrit lézerről van-e szó, vagy csak utalni szeretnének rá, marketing céllal.

Hibásan nevezik az IPL villanófényes szőrtelenítést lézeres kezelésnek, hiszen az IPL nem lézer. Mint ahogy az SHR is egy IPL-fajta, tehát nem helyénvaló az SHR-lézer és más hasonló szakmaiatlan megfogalmazás. Érthető, hogy az olcsóbb IPL rendszereket sokan szeretnék lézerszerű tulajdonságokkal felruházni, hiszen a lézer készülékek, így a velük végzett kezelés is drágább. Normál piaci körülmények között minél drágább egy eszköz, annál magasabb árfekvésűnek kellene lennie a vele végzett kezelésnek.

Az IPL nem eléggé hatásos?

A szőrtelenítésről sok szakmai tanulmány jelent meg az elmúlt 2 évtizedben. Az Alexandrit lézer viszi a pálmát, vagyis azonos számú kezeléssel a legnagyobb arányban pusztítja el a szőrszálakat. A diódalézernél és az Nd:YAG-nál ez az arány kisebb, s a legalacsonyabb az IPL esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jó minőségű, megfelelően nagy energiájú IPL ne lenne alkalmas a szőrtelenítésre! Az azonban bizonyos, hogy a kisteljesítményű, 1-2 milliós olcsó készülékek nem képesek teljesíteni mindazt, amit a drágább "testvéreik": egyenletes energialeadást a teljes felületen, kellően magas energiasűrűséget, hatékony bőrhűtést és megfelelő kezelési sebességet. Az otthoni használatra szánt szabadforgalmú készülékek pedig inkább a rendszeres gyantázás kiváltására valók, mint tartós szőrtelenítésre.

A kezelt vendégeket vélhetően nem, de a befektetőt érdekelheti: gazdaságos az Alexandrit lézer?

Mindhárom, szőrtelenítésre használt lézertípus magas árfekvésű. A gazdaságosságot nemcsak a készülék árának megtérülése, hanem az üzemelési költségek is befolyásolják. Az Alexandrit lézer egyik gyakran emlegetett előnye a diódalézerrel szemben az üzemelés alacsony költsége.

Az alacsony fenntartási költség technikai magyarázata a következő: az Alexandrit lézer szilárdtestje és annak gerjesztésére beépített villanócső egy ún. rezonátorban helyezkedik el, mely a valódi Alexandrit lézer készülékházába van beépítve. Kb. 1,5-3 millió lövés után ezeket a villanócsöveket kell kicserélni, néhány százezer forintos költséggel. A diódalézer fényforrása a kezelőfejben található, s elhasználódása esetén a teljes kezelőfejet kell kicserélni (általában többmilliós költséggel).      

Az Alexandrit lézer fényét egy optikai rendszer (általában üvegszál) vezeti a csőszerű kezelőfejbe, mely elektronikát nem, csak optikai lencséket tartalmaz - így kézben tartása egyszerűbb, nem okozza a kezelő személyzet korai kifáradását. Az IPL és a diódalézer esetén a fényt a kézben tartott robosztusabb kezelőfej állítja elő, a fejhez pedig nem optikai kábel, hanem csak elektromos vezeték és hűtővíz fut. 

Hogyan válasszunk szőrtelenítő gépet?

Számos szempontot érdemes mérlegelni a készülék kiválasztása előtt. A legfontosabb a gyártmány minősége, a gyártó nemzetközi elismertsége, ez egyfajta garancia a sikeres kezelésekre. Fontos lehet az is, hogy a gyártó megbízható, magyar tulajdonú hazai disztribúcióval rendelkezzen, hiszen nincs annál kellemetelenebb, ha egy ismeretlen eredetű cég további garanciavállalás nélkül egyszerűen eltűnik. A hazai szerviz biztosítása és az alkatrészellátás is fontos szempont, mert egy jól beindult szőrtelenítő szolgáltatást kár lenne hetekig szünteltetni a nem megfelelő szervizháttér, a készülék gyártóhelyre utaztatása, vagy alkatrészhiány miatt. 

Próbálja ki a kezelést és kérjen árajánlatot a készülékre!

Sok esetben meglepődnek a befektetők, amikor utólag kiderül, hogy az általuk választott eszköznél van jobb, vagy olcsóbb, esetleg fájdalommentesebb. Nem érdemes egyetlen ügynök, vagy forgalmazó által adott információkra hagyatkozni, érdemes alaposan körüljárni a kérdéskört, s megversenyeztetni az árakat, alaposan összehasonlítani a minőséget. Ha a kezelés hatásosságára vagy fájdalommentességére kíváncsi, jelentkezzen be egy kezelésre és saját bőrén tesztelje a lehetőségeket!

Európa legnagyobb lézergyártója, a Firenzében működő DEKA a szőrtelenítésben elterjedt 4 leggyakoribb technológia: az Alexandrit lézer, a Neodymium:YAG lézer, a dióda lézer és az IPL gyártásával is foglalkozik. Alexandrit lézer értékesítése a legnagyobb arányú az összes közül.

Az első MOVEO technológiájú Alexandrit lézerről, a DEKA MOTUS AX készülékről bővebben olvashat itt.

A Neodymium:Yag lézerrel kombinált szőrtelenítő, bőrfiatalító és érkezelő lézerről, a DEKA MOTUS AY készülékről itt olvashat.

A leggyorsabb szőrtelenítő Alexandrit lézer a DEKA portfóliójában a Synchro készülékcsalád, mely itt érhető el.

A DEKA legújabb, bővíthető rendszere, a LUXEA platform, mely szőrtelenítő diódalézer vagy IPL kezelőfejekkel is megvásárolható, megtekinthető itt.

A Magyarországon 2017 óta 8 nagy lézerklinikát szereltünk fel DEKA lézerekkel. Az üzembe helyezett DEKA lézerek egyike sem hibásodott meg a mai napig, még átmeneti időre sem, így a vendégek lemondására, vagy cserekészülék biztosítására sem volt szükség. Sajnos a konkurens cégek gyakran állítanak valótlant, hiszen hazugság árán könnyebb előbbrejutni, mint valós teljesítményt és hiteles eredményeket felmutatni! 

A blogbejegyzés tartalmának részben vagy egészben történő másolása, más honlapon való megjelenítése, elektronikus másolat készítése vagy nyomtatása tilos!